EMBRİYO DONDURMA NEDİR?
Embriyo dondurma (Kriyoprezervasyon), tüp bebek yöntemi ile elde edilen ve nakil için kullanılan dışında kalan embriyoların özel solüsyonlar ile dondurularak gelecekte kullanabilmek üzere saklanması işlemidir.
Kliniğimizde, çok başarılı bir embriyo dondurma programımız var olup, en güncel ve başarılı yöntem olan vitrifikasyon tekniğini kullanmaktayız. Sadece dondurmaya uygun kalitede olan 5. gün veya 6. gün embriyolarını (blastokist) dondurarak saklamaktayız.
Dolayısı ile taze embriyo transferi 3. gün yapılan nadir hastalarda dahi arta kalan embriyoları 2-3 gün daha takip edip 5./6. gün blastokist aşamasında iken, kalite olarak uygun ise, dondurarak saklamaktayız.
VİTRİFİKASYON NEDİR?
Tam bu noktada embriyo dondurmada (Kriyoprezervasyon) kullandığımız vitrifikasyon yönteminden bahsetmekte de fayda var. Vitrifikasyon yumurta ve embriyoları dondurma amaçlı kullanılabilen son teknoloji bir dondurma yöntemidir.
- Özel kullanılan dondurma solüsyonları ile hızlıca ısı düşüşü sağlanarak hücre içindeki sıvının hücre dışına çıkışı sağlanır ve yerine kriyopretektan dediğimiz sıvı geçer.
- Ardından embriyo/yumurtalar -196 °C’deki sıvı azot tankına alınırlar. İşlem toplam 3-4 dakikada tamamlanır.
- Eski yavaş dondurma tekniğine göre, dondurma süresi daha kısa olmakta ve çözme sonrası sağ kalım oranı da blastokist aşamasında dondurulmuş embriyolar için neredeyse %100’e ulaşmaktadır.
EMBRİYO DONDURMA NASIL YAPILIR?
Embriyo dondurmayı işlemini iki şekilde yapmaktayız;
- Taze transfer edilen embriyolar dışında ek olarak diğer güzel kaliteli embriyoların dondurulması;
- Polikistik over sendromu veya 15’den fazla yumurta toplanması durumunda hiç taze transfer yapmayıp, gelişen tüm güzel kaliteli embriyoların dondurulması.
EMBRİYO DONDURMA ÜCRETLERİ NE KADAR?
Embriyo dondurma fiyatları, işlemi yapan merkezin kullandıgı dondurma tekniğine ve dondurulan embriyo sayısına göre değişkenlik göstermekte olup, 2024 yılında merkezimizde uygulanan embriyo dondurma ücreti için hemen aşağıdaki whatsapp butonundan ya da iletişim sayfamız üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz. Ayrıca embriyo dondurma maliyeti hakkında detaylı bilgi için hızlı danışma formunu kullanabilirsiniz.
EMBRİYO KAÇINCI GÜN DONDURULUR?
Merkezimizde, hemen daima, 5. ya da 6. gün, blastokist aşamasında olan embriyoları vitrifikasyon yöntemi ile dondurarak saklamaktayız. Çok nadiren, bazı özel durumlarda, 3. gün embriyoları dondurarak saklamaktayız.
Çözme sonrasında da sağ kalım oranları %98-100’ler civarında olmakta ve taze uygulamaya yakın oranlarda hatta bir miktar daha iyi oranda gebelik elde etmekteyiz.
Dondurulmuş Embriyo Kaç Yıl Saklanır?
Çiftlerden izin belgesi alınarak dondurulan embriyolar, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafınca hazırlanan ve yürürlüğe giren bir yasa ile, her yıl çiftlerin uzatmaya devam onayı alınarak, 5 yıl boyunca (gerektiğinde 5 yıl ilaveten de uzatılarak) sıvı nitrojen içerisinde saklanabilmektedir.
Tüm Embriyoların Dondurularak Saklanması
Hastalarımızın tedavisi sırasında eğer aşırı uyarım sendromu riski söz konusu ise (çoğu zaman 15’den fazla yumurta toplanması ile karakterize), o ay taze transfer yapmayıp, emniyetli tarafta olmak adına, tüm embriyoları dondurarak saklamaktayız. Böylece geç başlangıçlı aşırı uyarım sendromu riski sıfırlanmış olur.
Biz merkezimizde 5. veya da 6. gün blastokist aşamasına ulaşmış olan embriyoları dondurarak saklamaktayız. Ardından görülen ilk adetle veya sonrasında çözme uygulaması planlamaktayız.
Bir diğer tedavi şeklimiz olan, preimplantasyon genetik tanı (PGS/PGT) uygulamasında da 5./6. gün embriyolardan biyopsi alındıktan sonra embriyo dondurma işlemi yapılmakta ve genetik sonuçları geldikten sonra çözme uygulaması planlanmaktadır.
Özellikle ileri kadın yaşı varlığında yapılabilen tüp bebek denemelerinde, başarı şansınızı artıran ve gebeliğe sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlayan genetik ayıklama uygulamasında Anatolia Tüp Bebek en son teknoloji olan Smart PGT yöntemini tercih etmektedir. Konunun detaylarına PGS/PGT sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
DONDURULMUŞ EMBRİYO TRANSFER AŞAMALARI
- Rahim içinin (endometriumun) gebelik için hazırlanması
- Embriyo transfer gününün belirlenmesi
- Embriyonun çözülmesi ve transfer işleminin gerçekleştirilmesi
- Transferden 9-11 gün sonra kanda gebelik testi yapılması
DONDURULMUŞ EMBRİYO TRANSFERİ NE ZAMAN YAPILIR?
Dondurulmuş embriyo transferi için hastalarımıza uyguladığımız iki farklı tedavi protokolü bulunmaktadır.
1- İlaçlı Protokol:
Özellikle şehir dışından gelecek olan hastalarımızda Ankara'da kalma sürelerini kısaltmak için ya da adet düzensizliği olan hastalarımızda bu hazırlama şeklini uygulamaktayız.
Hastalarımıza , rahim iç duvarı olan endometriumu gebeliğe hazır hale getirmek için önceden yazılı ve sözlü olarak gün gün anlatmış olduğumuz ilaç protokollerini uyguladıktan sonra transferi planlamaktayız. Bu protokolde adetten itibaren yaklaşık olarak 2.5 haftaya ihtiyaç olmaktadır.
2-İlaçsız Protokol
Çoğunlukla Ankara'da yaşayan ve düzenli adet gören hastalarımız için tercih ettiğimiz donma çözme protokolüdür. Bu protokolde hastamızı, donma çözme tedavisini gerçekleştireceğimiz ayki adet kanamasının 2. Ya da 3.günü kontrole davet ederiz.
Herhangi bir ilaç kullanmadan tekrar 1 hafta sonrasından itibaren de sık takiplerle ultrasonda gelişmekte olan yumurta kesesini (follükülü) takip eder ve kanda LH, estradiol ve progesteron da bakarak yumurtlama gününü tespit ettikten sonra embriyonun çözülüp transfer edileceği günü planlarız.
DONDURULMUŞ EMBRİYO TRANSFERİ ÖNCESİ HAZIRLIK NASIL OLMALI?
Hastalarımız embriyo transferi için merkezimize gelirken, idrara sıkışık olarak gelmelidir. Onun dışında özel bir hazırlık yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
EMBRİYO DONDURMA İLE İLGİLİ SON BİR KAÇ NOT
Tüm yukarıda anlattığımız tedavi seçeneklerinin etkin şekilde kullanılabilmesi ve çözme uygulaması ile gebelik şansının en yüksek düzeyde olabilmesi için, tüp bebek merkezinin dondurma-çözme programının çok iyi olması gerekir.
Biz de merkezimizde çok etkin bir şekilde donma çözme tedavisi uygulamakta, 5./6. gün dondurmayı tercih etmekte ve vitrifikasyon yöntemi ile %98-100’ler civarında sağ kalım oranları ile hizmet vermekteyiz.
Unutulmamalıdır ki donma çözme uygulaması ile en az taze uygulamaya yakın, hatta bir miktar daha yüksek gebelik sonuçları, canlı doğum oranları elde etmekteyiz.
Anatolia Tüp Bebek Merkezi Laboratuvar kalitesi, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından ISO 15189 akreditasyon belgesi ile tescillenmiştir. Ayrıca İngiltere Merkezli UK NEQAS (Uluslararası Kalite Uzmanı) Programını başarı ile tamamlayarak, güncel olarak UK NEQAS uluslararası standartlara uygunluğunu tescillemiştir.