YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ NEDİR?
Her kadın, her ay adet döngüsü ile sadece 1 yumurta yumurtlama, beraberinde de birkaç adet yumurtasını kaybetmektedir. Eğer gebelik gelişmezse de adet kanaması ile döngü sona ermektedir.
Yumurta dondurma işlemi, kadın üreme hücresi olan yumurtaların toplanıp dondurularak gelecekte kullanılması için saklanmasına olanak tanıyan bir işlemdir. Bu amaçla, yumurtalık uyarımı yapılması sonrasında elde edilen olgun yumurtalar vitrifikasyon tekniği ile dondurularak saklanmaktadır.
Tüp bebek alanındaki diğer uygulamalar ve tüp bebek süreci ile ilgili merak ettiklerinize Tüp Bebek sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ NEDEN YAPILIR?
Kadın üreme hücrelerine yumurta denir. Her kız çocuğu anne karnında gelişirken yumurtalığına yerleşmiş olan yumurta hücreleri ile doğar. Yaşam boyunca sadece bu doğuştan var olan yumurta hücrelerini kullanabilir ve yaşamın hiçbir döneminde, hiç bir kadının ne kendiliğinden ne de ilaçla yeni yumurta yapma şansı olmaz.
- Bu nedenle, kadın yaşı ilerledikçe yumurtalıklarda kalan yumurta sayısı yani yumurtalık rezervi azalır.
- İlaveten, ailede erken menapoza girilmesi gibi genetik bir yatkınlık varsa genç yaşta dahi yumurta rezervinde erken bir azalma görülebilir.
- Bunun yanında, tanı konmuş olan bazı kanser türü hastalıklar nedeniyle kemoterapi ya da radyoterapi türevi tedaviler uygulanmış ya da uygulanması planlanıyor ise, yumurtalıkları ilgilendiren kist operasyonu ya da yumurtalık dokusunun alınmasını gerektirebilecek bir operasyon yapılmış ya da yapılması planlanıyor ise de yumurta dondurma işlemi yapılması planlanabilir.
- Kadınlarda yumurta dondurma işlemi, yakın zamanda gebelik ya da evlilik planı olmayan ama yumurtalıklardaki yumurta sayısında azalma olması gibi durumlarda, doğurganlığın korunması açısından bir avantaj sağlamaktadır.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Önerilir?
- Kariyer vb. planlar sebebiyle anneliği 30’lu yaşların sonrasına erteleyen kadınlara
- Ailede erken menopoz hikayesi olan ya da yumurtalık rezervi düşük olmakla birlikte henüz gebelik yaşamamış kadınlara
- Kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurta hücrelerine zarar veren tedavilere başlaması gerekenlere.
- Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak operasyon geçirecek hastalara yumurta dondurma işlemini önermekteyiz.
YUMURTA DONDURMA FİYATLARI 2024 - ANKARA
Yumurta dondurma fiyatı elde edilecek yumurta sayısından bağımsız olarak paket fiyat şeklinde düzenlenmektedir. Yumurta dondurma ücretini belirleyen bu paket fiyata, yumurtalık uyarımı sırasında yapılan kan ve ultrasonografi takipleri, yumurta toplama ve yumurta dondurma fiyatları ile bir yıllık yumurta saklama ücreti dahil olup, yumurtalık uyarımı sırasında kullanılan ilaçlar dahil değildir.
Ankara'da Yumurta dondurma fiyatları 2024 itibariyle 60.000 ila 70.000 TL arasında değişebilmektedir. Bununla birlikte yumurta dondurma ücreti Türkiye'nin çeşitli illerinde farklılık göstermektedir.
Yumurta dondurma maliyeti, yumurtaların uyarılması, anestezi altında toplanması, yumurtaların dondurulması ve bir yıl saklanması gibi sebeplerle farklılıklar gösterebilmektedir.
Kendi durumunuza uygun güncel yumurta dondurma fiyatlarını öğrenmek için aşağıdaki WhatsApp, arama butonlarından yada iletişim sayfamızdaki form üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ NE KADAR SÜRER?
Yumurta dondurma işlemi, yumurtalıklardaki yumurta keselerinin, kullanılan çeşitli ilaçlar ile büyütülmesi, yumurtaların toplanması ve aynı gün olgun olan yumurtaların dondurulması aşamalarından oluşmaktadır. Kadınlarda yumurta dondurma işlemi, adetten itibaren yaklaşık 2 hafta kadar süren bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşmektedir.
YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
-
Yumurta dondurma sürecinin planlanması için öncelikle bir değerlendirme yapmayı ve muayene bulgumuza göre, sürece uygunluğu teyit etmek isteriz.
- Ardından yumurta dondurmak için uygun koşullara sahip olan kadınlarda, kişiye özel olarak muayene bulguları, yumurtalık rezervi, adet düzeni, vücut kitle indeksi ve ilave bir hastalığı olup olmamasına göre yumurtalık uyarımı için bireyselleştirdiğimiz ilaç tedavi protokolünü belirleriz.
- Bu protokol uyarınca da uygun ilaçların kullanımına başlanır. Yumurtalık uyarımı sırasında, hastalarımızı birkaç gün aralıklarla kan ve ultrasonografi değerlendirmesi için merkezimize davet etmekteyiz.
- Ortalama 10 günlük yumurtalık uyarımı sonrasında, yumurta keseleri istenen boyuta geldiği zaman yumurtaların son olgunlaşma aşamalarının gerçekleşmesi için uyguladığımız çatlatma iğnesini takiben yumurta toplama işlemini gerçekleştirmekteyiz. Yumurta toplama işlemi hafif bir anestezi altında 10-15 dakika kadar süren bir işlemdir. Ultrasonografi eşliğinde, vajenden ilerletilen bir iğne yardımı ile yumurtalıklara ulaşılır ve yumurta keselerinin içeriği negatif basınç ile çekilir.
- Bu alınan sıvıları embriyoloğumuz mikroskop altında değerlendirir ve yumurtaları bir kaba aktarır. Yumurta dondurma işlemi yaptıranlar işlem sonrası 1 saat odalarında istirahat ettikten sonra merkezimizden ayrılabilirler.
- Toplanan yumurtalarınız aynı gün embriyologlarımız tarafından, etraflarındaki hücreler temizlendikten donra değerlendirilir ve olgun olan yumurtalar tespit edilir. Sadece olgun olarak değerlendirilen yumurtalar, gruplar halinde 2-3 yumurta bir tüpte (straw) olacak şekilde dondurulurlar.
YUMURTA NASIL DONDURULUR?
Kadın üreme hücresi olan yumurta vücudun en büyük hücresidir. Son teknoloji dondurma yöntemi olan vitrifikasyon tekniği ile yumurta dondurma ve çözme sonrasında çok başarılı neticeler alınmaktadır.
Vitrifikasyon ile dondurulmuş ve çözülmüş yumurtalarda %90-95’ler civarında sağ kalım oranları yakalanmakta sağ kalan yumurtalar ile tüp bebek tedavisi yapılabilmektedir. Etkin dondurma (vitrifikasyon) için iyi laboratuvar koşulları ve deneyim çok önemlidir.
YUMURTA DONDURMA İLE İLGİLİ SIK SORULANLAR
Yumurta Dondurma Başarı Oranı Nedir?
Merkezimizde son teknoloji olan vitrifikasyon yöntemi ile yumurtaları dondurmaktayız. Yumurta dondurma işleminin başarısı dondurulan yumurta sayısına ve kullanılan tekniğe göre değişmektedir.
35 yaş altında 8-10 adet yumurta dondurulması önerilirken, 40 yaş üstünde daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç olmaktadır. Yumurtaların kullanımı arzu edildiğinde, tüp bebek tedavisinde kullanılabilmeleri için çözülmeleri gerekir. Çözme işlemi sonrasında yumurtaların sağ kalım oranları %90-95’ler civarında olabilmektedir.
Yumurta Dondurma İşlemi İçin Amh Kaç Olmalı?
Eğer yumurta rezerv azlığı nedeni ile yumurta dondurma yapılacak ise, AMH düzeyinin 1.5 ng/ml’nin altında olması, ya da muayene ile rezerv düşüklüğünün tespit edilmesi gerekir.
Yumurta Dondurma Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?
Yumurta dondurma teknik olarak menapoza girilene kadar yapılabilse de, özellikle 40 yaş üstünde, 2-3 yumurta dondurma ile doğurganlığın koruma altına alınmış olmayacağının çok net anlatılması önemlidir.
Çünkü, kadın yaşı ilerledikçe yumurtaların kromozomal olarak anormal içeriğe sahip olma riski artmaktadır. Bu nedenle, gerçekçi beklenti ile bu işlemin yapılabilmesi için, yaşınıza göre tavsiye edilen yumurta dondurma sayısı doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.
Yumurta Dondurma İşlemi Kilo Aldırır Mı?
Yumurta dondurma işlemi sürecinde kullanılan ilaçlar ve yapılan işlem kadında kilo artışına neden olmaz. Yumurta büyütme döneminde, yumurtalıkların büyümesine bağlı olarak biraz gerginlik ve karında şişlik hissedilse de yumurta toplama sonrasında birkaç gün içinde normale dönecektir.