PCOS



Polikistik over sendromu (PCOS - PKOS) 18-44 yaş aralığındaki kadınlarda en sık görülen ve infertiliteye de neden olabilen yumurtalıklarda çok fazla sayıda yumurta hücresi olmasıyla karakterize, adet düzensizliği ile birlikte, yaygın görülen bir endokrin bozukluktur.
Ülkemizde de çok yaygın görülen polikistik over hastalığı, sokaktan rastgele çevrilen üreme dönemindeki 6-7 kadının birinde karşımıza çıkmaktadır.
Polikistik Over Sendromu ve Kısırlık
Eğer kadına PCOS tanısı konuldu ise aynı zamanda erkeğe ait ilave gebe kalamama ile ilgili bir faktör olup olmadığı incelenmelidir.
Bu kapsamda erkekten 3-6 gün arası cinsel perhiz ile spermiyogram bakılması yeterli olacaktır.
Eğer sperm sayı ve hareketliliği normal ve gebe kalamamanın tek nedeni PCOS ise öncelikle yumurtlamanın tekrar sağlanması hedeflenir.
Bu amaçla hastada kilo fazlalığı var ise kilo verilmesi önerilir. Mevcut kilonun %5-10’u kadar bir kilo veriminin sağlanması, kendiliğinden yumurtlamanın başlamasını da sağlayabilmektedir.
Kilo verilmesi sonrasında adet düzeni ve yumurtlama döngüleri düzene girmezse ya da yeterli kilo verimi sağlanamadıysa tedavi yöntemleri tekrar hekim tarafından gözden geçirilmelidir.
En İyilerle Çalışıyoruz

MSC, MHS
- Üreme sağlığı alanında Türkiye'nin en iyi doktorlarından biri olan Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1991'den bu yana vaktinin tamamına yakınını kısırlık ve tüp bebek çalışmaları ile geçirmiş ve geçirmektedir. Dünya bilimine katkı sunan 100 Türk bilim insanından biri seçilmiştir.
- Prof. Dr. Sezcan Mümüşoğlu Türkiye'de kısırlık tedavileri alanındaki yaptığı çalışmalarla sayılı isimlerdendir. İlgi alanları üremenin korunması, laparaskopik ve histeroskopi cerrahiler, polikistik over sendromu, erken yumurtalık yetmezliği, endometriozis ve tüp bebek tedavisi olup bu konularda uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış 50'den fazla makalesi bulunmaktadır.
- Anatolia Laboratuvar sorumlusu İrem Yaralı Özbek, klinik embriyoloji ve androloji konusunda, Amerika'da resmi eğitim almış çok nadir embriyologlardandır.
- Ekibimiz, yalnızca yukarıdaki isimlerle sınırlı değil, laboratuvardan hemşirelerimize ve idari personele kadar Anatolia Kadın Sağlığı Merkezi'nde tecrübesi uzun yıllara dayanan güçlü bir ekip çalışmaktadır.
Neden Anatolia?


Polikistik over sendromu, kısırlığın yanı sıra, insülin direnci, obezite, metabolik bozukluklar ve kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkili bir hastalık olması nedeniyle uzun vadeli bir klinik yönetim gerektirmektedir.
Bu klinik yönetimde hiperandrojenik semptomları iyileştirme, yumurtlamayı sağlama ile metabolik ve kardiyovasküler komplikasyonları önleme hedeflerine odaklanılmaktadır.
Klinik direktörümüz Prof. Dr. Hakan Yaralı’nın da dahil olduğu ve Hacettepe PCOS Grubu olarak yapılan bir çalışmada, metabolik sendrom riski PCOS’si bulunmayan hastalarda %6.1 oranında saptanırken, PCOS’li hastalarda %10 olarak saptanmıştır.
Polikistik over sendromu olan olgularda tedavi yöntemlerini aşağıdaki gibi ele alabiliriz:
- Kilo fazlalığı olgularda diyet ve egzersiz
- Yumurtlamayı uyarıcı hap tedavisi
- Aşılama Tedavisi
- Tüp Bebek tedavisi
Bu tedavide yumurtayı uyarmak için ağız yolundan alınan haplarla ilerleriz. Kullanımı ve takibi çok kolaydır. Uyguladığımız hap tedavisi ile hastaların %80’inde yumurtlama, %40’ında gebelik elde edilebilmektedir.
Aşılama
Hap tedavisi ile sonuç alınamayan çiftlerde 2. basamak tedavisi olarak günlük iğne tedavisi ile yumurtlama uyarımı yapılır. Bu tedavide amaç, kadınların doğal yolla yaptıkları tek yumurta gelişimini elde etmektir.
Böyle bir tedavi ile bir uygulama başına %90’nın üzerinde yumurtlama, %20-23 gebelik elde edilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi
Günlük iğne tedavisi ile gebelik elde edilemeyen olgularda tüp bebek tedavisi uygulamaktayız.
PCOS’a ilaveten başka bir gebe kalamama faktörü varsa (ağır sperm problemi ya da tüp kapalılığı gibi) bu hastalarda doğrudan tüp bebek metoduna başvurmaktayız.
PCOS’lu hastalarda, tüp bebek uygulaması sırasında uygun protokol seçimi (kısa protokol; antagonist protokolü) ve mümkün olan en düşük ilaç dozunun uygulanması çok önem arz etmektedir.
Ayrıca bu olgularda, yumurtalık yanıtına göre farklı çatlatma iğnesi seçenekleri de tercih edilebilmektedir.
Kısa protokol kullanımı, uygun dozda yumurtalıkları uyarıcı ilaç kullanılması ve özel çatlatma iğnesi kullanılmasına rağmen, biz kliniğimizde, 15 yumurtadan fazla yumurta toplandığında, hiç taze transfer yapmayıp, bütün embriyoları dondurarak rahim dinlendirme seçeneğini tercih etmekteyiz.
Çünkü tüp bebek uygulamalarında, başarı (yüksek eve canlı bebekle gitme oranı) ve emniyeti (aşırı uyarım sendromu gelişmemesi) ön planda tutmaktayız.
Bu hastaların yumurtalık rezervi çok iyi olduğu için tüp bebekle canlı doğum oranları en az polikistik over sendromu olmayan hastalar kadardır.
İlaveten, taze transfer edilen embriyo dışında, dondurmaya uygun kaliteli embriyo üretme oranları da fazla olan PCOS’li hastalarda, embriyo dondurma işlemi yapılabilmektedir.
Bu sayede, gelecekte tekrar tedavi deneme gereği durumunda hastalara kolay bir hazırlık tedavisi ardından en az taze uygulamadaki kadar başarı şansı verilebilmektedir.
Biz merkezimizde 5. veya 6. gün blastokist aşamasına ulaşmış olan embriyoları dondurarak saklamaktayız. Ardından görülen ilk adetle veya sonrasında çözme uygulaması planlamaktayız.

Hasta Hikayeleri

Dünyanın neresinde olursanız olun, bu duyguyu tatmak için Anatolia’nın bilgisine güvenin. İnanın küçücük bir ihtimal bile varsa Hakan Hoca ve ekibi o ihtimali gerçeğe çevirir. Bizim hayallerimizi gerçekleştirdiği gibi.

Büyük kızım 9, ikizlerim 4 yaşındalar. Evlatlarımın üçüne de Anatolia Tüp Bebek Merkezi'nde görmüş olduğum tedavi ile kavuştum. Anatolia Ailesi'nin bir parçası olmaktan çok mutluyuz. Bize bu mutluluğu yaşatan değerli hocalarımıza ve profesyonel ekibine teşekkür ederim.

Sevgili Prof. Dr. Hakan Yaralı hocam ve güzel ekibi sayesinde zor olan hayalimize sonunda kavuştuk. Dış merkezlerde 5 kez başarısız tüp bebek denememizden sonra Anatolia ailesinin titiz, özenli, her bir detayı ince eleyip sık dokuduğu çalışması ile hayalimiz gerçek oldu.


