MİKRO TESE OPERASYONU

​​MİKRO TESE NEDİR? TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?

Mikro TESE, erkeklerdeki kısırlık sorunlarının çözümü için uygulanan bir cerrahi yöntemidir. Menisinde sperm olmayan (azospermi) hastalarda testislerden cerrahi olarak sperm elde etme işlemidir.

MİKRO TESE İŞLEMİ KİMLERE UYGULANIR?

Mikro TESE işlemi, tıkayıcı olmayan (non-obstrüktif) azospermik olgularda uygulanır. Tıkayıcı olan azospermik (obstrüktif azospermi) olgularında açık testiküler kesi ile mikro TESE gereği olmaksızın şırınga ile aspirasyon ile sperm elde etmekteyiz.

Azospermi nedenleri (tıkayıcı olmayan) arasında genetik faktörler, enfeksiyonlar, travmalar kemoterapi ve ışın tedavileri bulunur.

MİKRO-TESE’DE SPERM ÇIKMA ORANI NEDİR?

tüp bebek

Azospermik Erkekler de Baba Olabilir Anatolia Ailesine Katılan Çiftlerimiz Anlatıyor.

Hayatında daha önce hiç mikro TESE öyküsü olmayan bir erkekte merkezimizde yapılacak mikro TESE ile başarılı sperm elde etme oranı %50-55 civarındadır.

Bu oranı belirleyen en önemli 2 faktör aşağıda tanımlandığı üzere yapan üroloğun deneyimi ve de embriyoloji laboratuvarının yetkinliği ve tecrübesidir. Azospermik olguların (tıkayıcı olmayan) %10’unda Klinefelter sendromu (erkekte genetik yapı 47, XX/) sorumludur.

Klinefelter sendromlu erkeklerde de mikro TESE ile benzer oranda %50-55 başarılı sperm elde edebilmekteyiz. 2009 yılında merkezimizden yapılan ve dünyanın o zaman 3. büyük serinde de bu oranları raporladık.

MİKRO TESE’DE BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Mikro TESE yapan üroloğun deneyimi ve tüp bebek laboratuvarı bu kapsamda çok ama çok önemlidir. Yama şeklinde ancak birkaç alanda olabilecek sperm yapımı olan bölgelerin fark edilmesi ve buralardan biyopsi yapılması, başarılı sperm elde edimi için çok önemlidir.

Yine elde edilen örneklerin mikroskop altında saatlerce taranması sonrasında spermin fark edilmesi ve mikroenjeksiyon için kullanılması da embriyoloji laboratuvarının önemini vurgular.

Yakın zamanda günlük hayatımıza da daha yoğun girecek yapay zeka uygulamaları örneklerin mikroskop altında değerlendirilmesini daha kolaylaştıracaktır.

Daha Önce Dış Merkezde Yapılan Mikro TESE’ de Sperm Çıkmamış ise Tekrar Yapılmalı mıdır?

Kendi merkezimizde yaptığımız mikro-TESE ile sperm elde edememiş isek, yeni bir mikro TESE önermemekteyiz. Eğer dış merkezde yapılmış bir mikro TESE’ de sperm elde edilememiş ise, kendi merkezimizde %5-10 oranında başarılı sperm elde edebilmekteyiz.

MİKRO TESE FİYATLARI

Türkiye'de, 2024 mikro TESE fiyatları ortalama olarak 25.000 TL ila 35.000 TL arasında değişebilir. Bu ücretler, kliniğin kalitesi, ekipmanları, doktorun tecrübesi ve hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir.

Yurtdışında ise, mikro TESE operasyonu fiyatları daha yüksek olabilmektedir. Özellikle Batı ülkelerindeki ücretler oldukça yüksek olabilir. Bu nedenle, yurtdışında tedavi olmayı düşünen kişiler için Türkiye gibi alternatif ülkeler oldukça cazip olabilir.

Mikro TESE operasyonu fiyatları konusunda detaylı bilgi almak için aşağıdaki iletişim butonu üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

MİKRO TESE İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Mikro TESE operasyonu, lokal anestezi altında yapılan bir cerrahi işlemdir. Hasta isteğine bağlı, ağrı eşiği çok düşük erkeklerde genel anestezi altında da yapılabilir. Mikro TESE sırasında, mikroskop büyütmesi alında, testislerdeki küçük kanallarda sperm hücresi olup olmadığı genişçe zaman ayrılarak incelenir.

Sperm yapımı olan bölgeler, sperm yapımı olmayan bölgelere göre daha “şiş” olarak izlenirler. Azospermik olgularda testislerde bu şekilde sperm yapımı “yama” şeklinde bölgesel olabileceği için tüm testin genişçe zaman ayrılarak dikkatle incelenmesi, bu şekilde var olan sperm yapım odaklarının belirlenmesi için çok önemlidir.

Alınan pirinç büyüklüğündeki biyopsi örnekleri sperm laboratuvarda sperm varlığı açısından incelenir. İşlem sonrası, elde edilen sperm hücreleri ICSI (tek sperm hücresi enjeksiyonu, tüp bebek) işlemi için kullanılır.

Ayrıca, gelecekteki tüp bebek uygulamaları için de yeni mikro TESE gereği olmaması için elde edilen sperm örnekleri dondurulabilir.

Mikro TESE Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Mikro TESE ameliyatının süresi, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle işlem 1 ila 2 saat arasında sürer. Ancak, hastanın bireysel durumu, testislerin anatomisi ve mikro teseyi yapan doktorun deneyimi gibi faktörler, operasyon süresini etkileyebilir.

Mikro TESE Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Mikro TESE ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Operasyondan sonra, ağrı ve şişlik hafiftir ve genellikle birkaç gün içinde geçer. İyileşme sürecinde, cerrahi bölgeye buz uygulanması ve dinlenme önerilir.

Hastaların operasyondan sonra yaklaşık bir hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmaları önerilir. İyileşme süreci, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve operasyonun boyutuna bağlı olarak değişebilir.

MİKRO TESE AVANTAJLARI

TESE işleminde daima mikroskop kullanılmalıdır; yani daima mikro TESE yapılmalıdır. Çünkü, mikro TESE ile sperm elde etme oranı, mikroskop kullanılmadan yapılacak TESE işlemine göre daha yüksek oranda olmaktadır.

Tese ve Mikro-Tese Arasındaki Fark Nedir?

  • TESE işlemi ameliyattan ziyade biyopsi alma işlemidir. Menide sperm olmayan azospermik olgularda, mikroskop altında inceleme sonrasında, testislerden küçük bir cerrahi operasyonla doku örnekleri alınarak sperm aranması işlemidir. Mikro-TESE ameliyatı klasik TESE ameliyatının teknik olarak daha ileri seviyede yapılan şeklidir.
  • Klasik TESE ameliyatında, testisin muhtelif bölgelerinden direkt  doku örnekleri alınır. Çıplak gözle bakılarak biyopsi alınacak alanlar belirlendiği için, sperm çıkma olasılığı mikroskop altında tübüllerin değerlendirilebildiği ve dolgun tübüllerin tespit edilebildiği Mikro-TESE ameliyatına oranla daha düşüktür.
  • Mikro-TESE ameliyatında testis, longitudinal (boydan boya) bir kesi ile açılır ve mikroskop  altında bütün tübüller incelenir. Sperm üretiminin olma  olasılığı yüksek olan dolgun tübüller tespit edilir ve toplu iğne başı kadar büyüklükte örnekler alınır.
  • Mikro-TESE ameliyatında, testis hacminin bütün kısımları incelendiği için klasik TESE’ye oranla sperm çıkma şansı daha yüksektir.

MİKRO TESE İŞLEMİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

Mikro TESE Operasyonu, herhangi bir cerrahi işlem gibi bazı riskler taşır. En yaygın riskler arasında enfeksiyon, kanama, şişme ve ağrı yer alır. Ayrıca, nadiren testis dokusunda hasar veya skarlar da meydana gelebilir. Bununla birlikte, bu riskler genellikle azdır ve operasyonun başarısı ve sonuçları açısından oldukça düşüktür.

MİKRO TESE İLE İLGİLİ YENİ GELİŞMELER VE ARAŞTIRMALAR

Gelecekte mikro TESE yapılmaksızın testislerde sperm yapımının olup olmadığının belirlenmesi çok önemli olacaktır. Bu şekilde invaziv olmayan araçlarla sperm yapımının olmadığının gözlemlenmesi, gereksiz bir mikro TESE işlemini engelleyecektir.

Yapay zeka uygulaması da embriyoloji laboratuvarında, testis biyopsisi yaymalarında sperm tespit edilmesinde insan faktörünü ortadan kaldırarak hem standardizasyon hem de de sperm elde etme oranında artışa katkıda bulunabilir.

Bütün bunlara rağmen yine de mikro TESE ile sperm elde edilemeyen olgularda kök hücre tedavisi gibi seçenekler, yakın zamanda olmasa bile, belki uzun dönemde çok yararlı olacaktır.

Diğer infertilite durumlarında yapılan uygulamalar için kısırlık tedavisi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

MİKRO TESE HAKKINDA SIK SORULANLAR

Mikro-TESE Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne yapılır?

İlk kez Mikro-TESE olacak hastalarda merkezimizde sperm çıkma oranı %50-55 civarlarındadır. Her merkezin Mikro-TESE’de sperm çıkma oranı farklıdır.

Çünkü işlemi yapan üroloğun deneyimi, işlemin mikroskop altında yapılması, dolgun tübüllerin görüldüğü alanlardan çoklu örnekler alınması, laboratuvarda usulünce incelenmesi başarı şansını arttırmaktadır. Daha önce dış merkezde Mikro-TESE öyküsü olup sperm çıkmayan hastalarda merkezimizde sperm bulma oranı %10-15 civarındadır

Mikro-TESE Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer?

Mikro TESE ameliyatı sonrası 2-3 gün kadar sürecek ağrı şikayetiniz olabilir. Bu nedenle özellikle işlemden çıktıktan sonra soğuk uygulaması yapmanızı öneriyoruz. Soğuk uygulaması hem ağrınızı hafifletecektir hem de olası bir kanama riskini önleyecektir. Ağrınız olması halinde doktorunuzun önerdiği şekilde ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Mikro-TESE Ameliyatı Sonrası Şişlik Olur mu?

Mikro-TESE ameliyatı sonrası işlem bölgesinde bir miktar şişlik olabilir. Ancak şişlik miktarında artma, işlem bölgesinde kızarıklık ya da morarma olursa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.


Puan Ver
21 Kişi. Ortalama puan: 2.95
İlk Yayımlanma Tarihi: 26.05.2023
Güncellenme Tarihi: 03.01.2024
Prof. Dr. HAKAN YARALI
YAZAR
Prof. Dr. HAKAN YARALI

Detaylı Özgeçmiş İçin Tıklayın

Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası yaptı. Halen, kısmi statüde Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Tüp bebek alanında hem klinik hem de laboratuvar kısmında sertifikası bulunan hekimlerdendir. 2018 yılında Turkish time tarafından, Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir.