AŞILAMA TEDAVİSİ NEDİR?
Aşılama tedavisi veya tıbbi deyimi ile inseminasyon, özellikle erkeklerde hafif sperm problemine bağlı infertilitede veya nedeni açıklanamamış kısırlık olgularında kullanılan bir tedavi şeklidir.
Aşılama, çoğu zaman bayanın hafif yumurtalık uyarılması (hap veya günlük iğne) ile birlikte yapılır. Amaç, döllenme ortamı olan fallop tüpleri (kanal) içinde, 1-2 yumurta ve “iyi kaliteli, yıkanmış” spermi “buluşturarak” gebelik şansını arttırmaktır.
AŞILAMA TEDAVİSİ NE ZAMAN YAPILIR?
Aşılama tedavisi üreme tıbbı alanında uzman bir hekim tarafından yapılan değerlendirme sonrasında uygun görülen zamanda adetin 2. ya da 3. günü tedavi sürecine başlanarak yapılır.
AŞILAMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Aşılama tedavisi daima hafif yumurtalık uyarımı ile birlikte yapılır.
- Öncelikle kadının yumurtalıkları ilaç (hap veya günlük iğne) ile hafifçe uyarılır. İğne ile yumurtalıkların uyarılmasında gebelik oranı, hap ile uyarımı göre bir miktar daha yüksektir.
- Hap veya iğne ile uyarılan yumurtaların gelişimi ultrason ile yapılır.
- Yumurtalar (ultrasonografide foliküller) olgunlaştığı zaman (folikül çapı 16-18 mm’e ulaştığında) çatlatma iğnesi verilir.
- Bu iğneden 36-40 saat sonra aşılama yapılır.
- Aşılama uygulaması için erkeğin mastürbasyon ile ürettiği sperm yıkanarak, “hareketli” olanları seçilir ve küçük bir hacim (0.5 ml) içine yoğunlaştırıldıktan sonra rahim içine, aşılama kateteri vasıtası ile, ultrasonografik kontrol altında yerleştirilir.
Aşılama sonrası bir miktar kasık ağrısı ve kramp olması normaldir. Aynı uygulama ayında aşılamanın bir veya iki defa (peşi sıra iki ayrı günde) yapılması arasında gebelik oranları açısından fark saptanmamıştır. Hedeflenen gelişmiş folikül (16-18 mm) sayısı bir ya da ikidir.
Özellikle, rezervi yüksek kadınlarda (örneğin polikistik over sendromu) fazla sayıda yumurta gelişirse (3 veya daha fazla 14 mm’den büyük folikül) çoğul gebelik riski olabileceğinden tedavi iptal edilebilir, veya foliküllerden bir veya daha fazlası ultrasonografik kontrol altında boşaltılır.
AŞILAMA TEDAVİSİNİN AŞAMALARI NELERDİR?
Aşılama tedavisinin aşamalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Yumurtalıkların uyarılması
- Çatlatıcı iğne uygulanması
- Sperm yıkama ve hazırlama
- Ultrason eşliğinde aşılamanın yapılması
- Gebelik testi
Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde uzman ekibimizle uygun vakalarda aşılama tedavisi gerçekleştiriyoruz. Siz de Ankara Çankaya’daki merkezimizde aşılama tedavinizi güvenle yaptırabilirsiniz.
AŞILAMA TEDAVİSİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Aşılama özellikle nedeni açıklanamamış kısırlık olgularında, hafif sperm bozukluklarında ve erken evre endometriozis olgularında tercih edilebilir. Aşılama yapılabilmesi için en az tek, tercihen iki taraflı, tüp-yumurtalık anatomik ilişkisinin normal olması gerekir.
Şu Durumlarda Aşılama Tercih Edilmez/Yapılmaz;
- Kadın yaşının 39-40 üzerinde olması,
- Düşük yumurtalık rezervi,
- Ağır sperm problemi,
- Çift taraflı tüp-yumurtalık anatomik ilişkisini bozan yapışıklıklar varlığı,
- Çift taraflı tüp tıkanıklığı,
- Uzun kısırlık süresi
AŞILAMA TEDAVİSİ BAŞARI ORANI NEDİR?
Aşılama, tüp bebeğe göre, daha basit, ucuz ama başarı şansı daha düşük bir tedavi seçeneğidir. Aşılama ile uygulama başına gebelik oranı %15-17 civarındadır. Aşılamanın en fazla 3-4 defa yapılması önerilmektedir. Gebe kalamayan çiftler tüp bebeğe yönlendirilmelidir.
Anatolia Tüp Bebek Merkezi uyguladığı bireysel tedavi protokolleri ile 15 binden fazla ailenin tüp bebek sevincine ortak olmuştur. Siz de tüp bebek tedavi süreçleri ile ilgili daha detaylı bilgi için tüp bebek sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Not: Aşılamanın en önemli komplikasyonu çoğul gebeliktir. Bu nedenle yumurtalıkları uyarılan kadınlarda, çatlatma iğnesi günü, 14 mm’den büyük folikül sayısı 2’den fazla ise bu risk hakkında çift uyarılmalıdır; bu olgularda tedavi iptali veya foliküllerden bir veya daha fazlasının ultrasonografik kontrol altında boşaltılması tercih edilmelidir.
AŞILAMA FİYATLARI 2024
Aşılama tedavisi fiyatları 2024 yılında Türkiye'nin çeşitli noktalarındaki tüp bebek merkezlerinde farklılıklar gösterebilmektedir. Ankara’da bir tüp bebek merkezindeki aşılama tedavisi fiyatı ile İstanbul’daki bir merkezin fiyatı farklı olabilmektedir. Aşılama fiyatındaki bu farklılık birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir ancak ortalama 15.000 TL ila 25.000 TL aralığında seyretmektedir.
2024 yılı güncel aşılama ücretleri için aşağıdaki Whatsapp, telefon butonlarından bize ulaşabilir, aşılama ücretleri ile ilgili size geri dönüş sağlamamız için iletişim formunu doldurabilirsiniz.
AŞILAMA VE TÜP BEBEK ARASINDAKİ FARK NEDİR?
- Aşılama tedavisi tüp bebek tedavisine göre daha kolay ve düşük maliyetli bir tedavi seçeneğidir.
- Aşılama tedavisinin gebelik oranı tüp bebek tedavisinin başarı oranına göre daha düşüktür.
- Aşılama tedavisinde çoğul gebelik olma riskinden kaçındığımız için 1-2 follükül gelişimini hedefleriz. Bu nedenle ilaç dozunu daha düşük dozlarda kullanırız.
- Tüp bebek tedavisinde ise yumurtalık rezervinde var olan tüm follükülleri geliştirmeyi hedefleriz. Bu nedenle aşılama yaptıranlara göre daha yüksek dozlarda ilaç kullanımı olduğu için ilaç maliyetiniz artacaktır.
- Aşılama tedavisi süreç olarak 10-12 gün kadar sürerken, tüp bebek tedavisinin süreci 17-18 gündür.
AŞILAMA TEDAVİSİYLE İLGİLİ SSS
Aşılama tedavisi ile ilgili sık sorulan soruları ve yanıtlarını sizler için derledik.Aşılama Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?
Aşılama tedavisine adetin 2. ya da 3. günü başlanır.
Aşılama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Aşılama tedavisi 12-14 gün kadar sürmektedir.
Aşılama Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Aşılama sonrası -yatmanın gebelik getirisi açısından bilimsel bir kanıtı olmasa da-hastalarımıza bir gün yatak istirahati öneriyoruz.Gebelik şansını %1-2 oranında artırmak adına aşılamadan bir gün sonra eşlerin birlikte olmalarını öneriyoruz.
Aşılamada En Fazla ve En Az Kaç Yumurta Olmalı?
Aşılamada çoğul gebelik ihtimalinden kaçındığımız için en fazla 2, en az 1 follükül geliştirmeyi hedefliyoruz.
Aşılama Sonrası Kaç Gün Dinlenmeli?
Aşılama sonrası 1 gün yatak istirahati yeterlidir.
Aşılamanın Tutması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Aşılama tedavisinin uygulama başına gebelik oranı %15-17 civarındadır. Gebelik şansını artırmak adına yapılması gereken ilave bir şey yoktur.
Aşılamadan Sonra Tuvalete Hemen Gidilir mi?
Aşılamadan sonra hemen tuvalete gitmekte sakınca yoktur. Ancak biz kliniğimizde hastalarımıza tuvalet ihtiyaçlarını 10 dakika sonra karşılamalarını öneriyoruz.
Aşılamadan Kaç Gün Sonra Kan ve İdrar Testi Yapılır?
Sonucun daha güvenilir değerlendirilmesi açısından idrarda gebelik testi yerine kanda gebelik testi bakılmasını öneriyoruz. Kanda gebelik testi aşılamadan 14 gün sonra bakılmalıdır.
Polikistik Over Sendromunda Aşılama Tedavisi Yapılabilir mi?
Polikistik over sendromlu olgularda aşılama yapabilmek için öncelikle tüp tıkanıklığının olup olmadığını görmek isteriz. Bunun yanı sıra erkekte de ağır sperm problemi olmamalıdır.
Aşılama Tedavisi Yaptıranlarda Gebelik Şansı Artar mı?
Aşılama tedavisi, gebelik şansı çok yüksek bir tedavi seçeneği değildir. Uygulama başına gebelik oranı %15-17 civarındadır.
Aşılama Tedavisi Sonrası Ne Zaman Tüp Bebek Tedavisine Geçilir?
Aşılamada gebelik oluşmadığı takdirde beklenen adetle tüp bebek tedavisine başlanabilir.
Aşılama İle Hamile Kalanlar İçin Gebelik Riskli Gebelik midir?
Aşılama tedavisinde amacımız 1-2 follükül geliştirmektir. Daha fazla follükül gelişmesi durumunda çoğul gebelik riski olduğu için tedavinin iptal edilmesi gerekmektedir. Üç veya daha fazla follükül gelişimi olması durumunda tedavi iptal edilmeyip aşılama yapıldı ise çoğul gebelik riski vardır. Çoğul gebelikler daima riskli gebelikler sınıfına girmektedir.
Aşılama Tedavisinde Ultrason Ne Sıklıkla Uygulanır?
Aşılama tedavisinde yumurtaları uyarırken kullandığımızın ilacın dozlarını planlayabilmek için hastalarımızı birkaç gün aralıklarla ultrason ve kanda estradiol takibi için davet ederiz. Ultrasonografi sıklığı hastadan hastaya değişebilir.
Çatlatma İğnesinden Kaç Saat Sonra Aşılama Yapılır?
Çatlatıcı iğneden 36-40 saat sonra aşılama yapılır.
Aşılamadan Sonra Döllenme Ne Zaman Olur?
Aşılama işleminden 36-40 saat öncesinde planladığımız çatlatıcı iğne, yumurtanın olgunlaşma bölünmesini tamamlamasını sağlar. Bu sayede çatlayan yumurta fallop tüplerine doğru ilerler. Hazırlanıp yıkanan spermin rahim içine bırakılmasıyla birlikte döllenme tüplerde gerçekleşir. Döllenme, yumurta ile spermin karşılaşma süreçlerine bağlıdır. Çoğunlukla ilk 24-48 saat içerisinde döllenmenin olması beklenir.
Aşılamadan Sonra Cinsel İlişkiye Girilir mi?
Aşılamadan sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Biz de hastalarımıza, gebelik şansını bir miktar artırmak adına aşılamadan 1 gün sonra cinsel ilişki öneriyoruz.