02 Ocak 2015 / Bugün Gazetesi

YILDA 80 BİN ANNEYE TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, annelik hayalini sağlık sorunları nedeniyle erteleyenlerin yumurta veya embriyo dondurma işlemlerini yaptırdığını açıkladı.

Yumurta dondurma işleminin Ekim 2012’de kabul edildiğini hatırlatan Yaralı,  dondurulan embriyo ve yumurtayla tüp bebek uygulamasında gebe kalma şansının yüzde 30 oranında arttığını belirtti.

ÇİFTLERİN YÜZDE 15’İ SIKINTILI

Çiftlerinin yüzde 15’inin gebe kalmakta sıkıntı yaşadığını vurgulayan Prof. Yaralı, “Üremeyi olumsuz etkileyen sorunlar çiftlerin çocuk sahibi olma şansını olumsuz etkiliyor. Yumurta dokuları ve embriyolarının dondurularak saklanmasının tüp bebek uygulamalarında önemli bir yeri var.  Özellikle kanser gibi sağlık sorunlarında artık çiftler mutlaka yumurta, testis ve embriyo dondurma seçeneklerini kullanıyor” dedi.

Embriyolar eksi 196 derecede donduruluyor

Kaliteli ve fazla embriyoların saklanmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Yaralı, “Çok ilginçtir ki bir kez yumurtalıkların uyarımı sonrası hem taze hem de donma-çözme transferi gerçekleştirerek, çiftin toplam gebelik şansı artığı gibi bebeğin hayatta kalma olasılığının normal yapılan daha yüksek olduğunu gördük” diye konuştu.  Embriyoların eksi 196 derecede bekletildiğini aktardı.

Gebelik şansı artıyor

Evli ve 46 yaş üstü kadınlara embriyo dondurma yöntemi kullanıldığını belirten Yaralı, sağlık sorunlarını atlattıktan sonra tüp bebek uygulamalarında yüzde 30 daha fazla gebe kalma şansı olduğunu ifade etti.

İZİN BELGESİYLE 5 YIL SAKLIYORLAR

Yaralı, “Yılda 80 bin kişi tüp bebek tedavisi görüyor. Bunlardan 30 bini anne oluyor. Çiftlerden alınan izin belgesiyle embriyolar 5 yıl saklanıyor. Dondurulan embriyoların çözülerek transferi uygulamasında hastaya minimal ilaç kullanımıyla transfer gerçekleştiriyor. Doğal olduğu için annelik şansları da artıyor” açıklaması yaptı.

Annelik hayalini riske atmıyorlar

Bekar bireylerin de annelik hayalini riske atmamak için yumurta dondurma işlemini tercih ettiğini belirten Yaralı, “40 yaş altı kadınlarda hızla artan meme kanseri vakası bireyleri harekete geçirdi. Birçok kadın tedavi sürecince yumurtalarını donduruyor. Ayrıca yumurtalık rezervinde azalma olanlar da tercih ediyor” dedi.