23 Mart 2010 / Milliyet Gazetesi

TÜP BEBEKTE TEK EMBRİYO TARTIŞMASI

Sağlık Bakanlığı'nın 35 yaş altı kadınlarda yapılan tüp bebek uygulamalarında, embriyo transfer sayısını bir ile sınırlandırması ve donasyon (yurtdışından sperm ve yumurta bağışı) yoluyla gebe kalınması ile ilgili yeni yönetmelik, jinekoloji uzmanları arasında farklı görüşlere yol açtı.

Uzmanların çoğu, sınırlamanın çoğul gebelikleri önlemek amacıyla yapıldığı amacında birleşirken transfer sayısının hastanın öyküsüne ve yaşına göre belirlenmesi gerektiğini, bu konuda ilgili yönetmelikte değişiklik yapılması gerektiğini belirtiyor.

6 Mart 2010'da yürürlüğe giren Tüp Bebek Yönetmeliği ile transfer edilen embriyo sayısında yasal sınırlamalar getirilmişti. Yeni düzenlemeyle 35 yaş altında birinci ve ikinci uygulamada sadece bir embriyo, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo, 35 yaş sonrasında ise ancak iki embriyo transferine izin veriliyor.

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, "Sayının iki embriyo şeklinde değiştirilmesi daha doğru olacaktır. Transfer edilecek embriyo sayısını belirlerken tek kriter hasta yaşı olmamalı" dedi.

HÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı da "Sadece iki yaş aralığı ile uygulama sayısını dikkate alan bir yönetmeliğin, hasta aleyhine olacağını öngörmek hata olmayacaktır" diye konuştu. "Donasyon yoluyla gebe kalınması" ile ilgili olarak hekimler arasında görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Bazı hekimler uygulamayı "çiftin temel hak ve özgürlükleri açısından yerinde" bulurken bazıları sperm sahibinin uyuşturucu bağımlılığı, kalıtımsal hastalık riskine dikkati çekiyor. ANKARA AA
Tüp bebekte tek embriyo tartışması