31 Ocak 2011 / Bugün
TÜP BEBEKTE 'HASTA DOSTU TEDAVİSİ'
8 yerine 4 kez geliyor
Prof. Dr. Yaralı şunları söyledi: "Hasta dostu tedavisi ile tüp bebek isteyen çiftlere değişik sistemler başlattık. Tüp bebek için uygulama yaparken, 20 tane enjeksiyon yapılacağına enjeksiyon sayısı azalıyor. Bu önemli bir avantaj. Bu tedavi ile hasta takibi için bir hasta ayda 8 kez geleceğine 4 kez gelebiliyor. Klinik ziyaret sayısı azalıyor. Her bir merkezi ziyaret psikolojik zorluk yüklüyor. Yapılan çalışmalarda gösterildiği gibi daha yüksek dozlarla yumurtalıkları uyarma eğilimindeydik. Son çalışmalarda daha doğal, daha az doz ilaç kullanımı ile daha iyi embriyoları üretebiliyoruz. Bunları yaparken gebelik oranlarından feragat etmiyorsunuz. Bu protokolde anlamlı bir azalma söz konusu. Hem gebelik oranlarında eve canlı bebekle gidiyoruz hem de emniyetli olarak görüyoruz."
Prof. Dr. Hakan Yaralı, "Bu protokolde daha az enjeksiyon, sayısı, tüp bebek merkezine ziyaret sayısı, bunlar hasta açısından önemlidir. Eve sağlıklı bebekle gitmeyi istiyorsak gebelik oranlarında değişiklik olmamaktadır" dedi. Prof. Dr. Yaralı, hastaların gebe kalmamaları halinde tedaviye küsmemeleri gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'deki hastalar tüp bebek doğurmalarında 1 çok zahmetli süreçten geçiyorlar.
2000'li yılların başında yumurta sayısında gebelik oranlannın daha az olması nedeniyle yanlış bir algılama oldu. Yapılan son çalışmalarda eve canlı bebekle gitme oranlan yüzde 40 oluyor" diye konuştu.