17 Mart 2016 / sagligimicinhersey.com

EMBRİYOSKOP SİSTEMİ İLE GEBELİK ŞANSI ARTIYOR

Tüp bebek teknolojisi günümüzde hızla ilerliyor. Bu ilerlemeler sayesinde gebe kalma oranları da yükseliyor. Ancak gebe kalabilmek kadar, çiftlerin evlerine sağlıklı bebekler ile dönebilmesi de önemli. Bunun en önemli faktörlerinden birisi ise sağlıklı embriyo ile başlangıcı yapabilmek.

Embriyoların laboratuarlarda özel cihazlarda tutulmasına inkübatör deniliyor. Mikroenjeksiyon işleminden sonra inkübatörlere kaldırılan embriyolar, her gün sadece bir kez çıkarılıyor ve mikroskop altında kısa sürede anlık değerlendiriliyor. Yeni geliştirilen bir inkübatörle embriyolar sürekli izlenerek değerlendirilebiliyor. Son teknoloji ile üretilen embriyoskop inkübatörü sayesinde, embriyonun döllenme, bölünme seyrinin takibi ve bölünme anormalliği olan embriyoların transfer edilmemesi gebelik oranlarının daha yüksek olmasını sağlıyor.

Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı, bu teknolojik gelişme ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Embriyoskop en son teknoloji ile üretilmiş bir inkübatördür. Bu cihaz sayesinde mikroenjeksiyon sonrasında embriyoların bir daha dışarıya çıkarılması gerekmeden takipleri yapılabilmektedir. Cihaz içinde bulunan özel kameralar sayesinde, embriyolara zarar vermeyecek şekilde 20 dakikada bir görüntüleme yapılmakta ve bu görüntüler bilgisayar ekranında izlenebilmektedir. Bu sayede, klasik yöntemdeki günlük, sadece o anki görüntüye göre embriyo değerlendirilmesi yerine, embriyoların bölünme zamanları, gelişim detayları, yavaş ve hızlı gelişim olup olmadığı ayrıntılı olarak incelenebilmektedir. Bu sayede gelişimi en normal olan, tutunma ihtimali en yüksek olan embriyo seçilebilmekte ve gebelik şansı artmaktadır. Aynı zamanda embriyonun dış ortama hiç çıkarılmaması sayesinde, embriyo hem oksijen ve karbondioksit düzeyleri hem de ısı açısından strese girmeden takip edilmektedir.”

Embriyoskop kullanımının avantajları ile ilgili yapılan bir çalışmada, standart inkübatörde ve embriyoskopta değerlendirilen hastaların tüp bebek performansları ve gebelik sonuçları karşılaştırıldı. Çalışmanın sonucunda, embriyoskopta izlenen hastalarda devam eden gebelik oranlarının, standart inkübatörde izlenen hastalara göre yüzde 10 daha fazla olduğu saptandı. Aynı şekilde düşük ihtimalinin de embriyoskop ile izlenen hastalarda yaklaşık yüzde 10 oranında daha düşük olduğu görüldü.

Bu sonuçların embriyoskop kullanılan hastalarda daha olumlu olmasının olası nedenlerini, Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı şöyle sıralıyor:
 
  • Embriyoların ısı ve gaz düzeyleri açısından inkübatör dışına çıkartılmadığı için strese girmemesi
  • Embriyoların tüm gelişim aşamalarının yakından takip edilmesi ve embriyo gelişimi ve bölünme dinamikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması
  • Embriyoların el değmeden izlenebilmesi ve manipülasyon yapılmaması
  • Transfer için seçilmemesi gereken embriyoları (1 hücreden 3 hücreye direkt olarak bölünen gibi) belirleme
  • Embriyo seçiminde kullanılan ilave parametreler sayesinde daha doğru yani tutunma ihtimali en yüksek embriyonun seçimine olanak sağlaması