29 Mart 2011 / Cumhuriyet Gazetesi

BİR İLKE İMZA ATACAĞIZ

Prof. Dr. Yaralı: Hasta dostu tedaviler, tüp bebek sahibi olacak çiftlerin umut ışığı oluyor.

Türkiye'de her 100 çiftin yüzde 15'inin çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşadığı, bu çiftlerin de yüzde 40'ına tüp bebek yapılabileceği belirtildi. Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek uygulamasında Türkiye'de bir ilke imza atacaklarını savunarak "Hasta dostu tedavisiyle tüp bebek uygulamasında enjeksiyon sayısını düşürüyoruz. Daha az doz ilaç kullanımı ile gebeler daha iyi canlı embriyoları üretebilecek" dedi.

Prof. Dr. Hakan Yaralı yaptığı açıklamada, hasta dostu tedavilerin tüp bebek sahibi olacak çiftlere ümit ışığı olduğunu söyledi. Yaralı, hasta dostu tedavisi ile tüp bebekte doğum oranlarını daha da yukarıya çıkardıklarını belirterek "Hasta dostu tedavisi ile tüp, bebek isteyen çiftlere değişik sistemler başlattık. Tüp bebek için uygulama yaparken, 20 tane enjeksiyon yapılacağına enjeksiyon sayısı azalıyor. Bu önemli bir avantaj" dedi.

Söz konusu tedaviyle bir hastanın takip edilmesi için gereken sürenin ayda sekizden dörde indiğini, bunun da hastanın psikolojisini olumlu anlamda etkilediğini ifade eden Yaralı, tüp bebek uygulamalarında hem başarı hem de emniyet istediklerini kaydetti. Yaralı, özetle şunlan söyledi: "Hasta dostu tedavilerde daha doğala yakın, daha az enjeksiyon, daha az dozda yumurtalıkları uyarmayı hedefliyoruz. Belki yumurta sayısında bir miktar azalma olsa dahi eve canlı bebekle gitme oranlarında bir azalma olmamaktadır. Bu protokolde daha az enjeksiyon sayısı, tüp bebek merkezine ziyaret sayısı, bunlar hasta açısından önemlidir.

Eve sağlıklı bebekle gitmeyi istiyorsak gebelik oranlarında değişiklik olmamaktadır. Hasta dostu tedaviler hem daha az maliyetli, hem anne-baba adaylarını yormuyor hem de standart uygulamalarla aynı başarıya sahip.