26 Haziran 2010 / Posta Gazetesi
ANNE ADAYLARINA UYARI: BEBEKTE ANOMALİ RİSKİ
İlaç kullanmadan önce bir kez daha düşünün
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.)Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, gebelikte kullanılan bazı ilaçların bebekte kalp, yüz ve böbrek anomalilerine neden olabildiğini belirtti.
Prof. Dr. Hakan Yaralı, gebelikte kullanılan bazı bulantı ve kusma ilaçlarının bebekte kalp, yüz ve böbrek anomalilerine neden olabildiğini belirterek, anne adaylarını uyardı.
Yaralı, gebelikte sıklıkla görülen sindirim sistemi sorunlarıyla ilgili olarak sorularımıza şu yamtları verdi:
Bulantı ve kusma gebeleri ne oranda etkiliyor?
- Bulantı ve kusma gebelerin yüzde 70-85'ini etkileyen bir durumdur. Gebelerin yüzde 2'sinde şiddetli hale gelebilir. Ailede veya önceki gebeliğinde şiddetli kusmaları olanlar, çoğul gebeler risk grubundadır.
Gebelikteki bulantı ve kusma doktora gitmeyi gerektirir mi?
- Gün içi bulantı süresine, kusma sıklığına ve kilo kaybına göre durumun şiddeti değerlendirilir. Eğer hiçbir şekilde beslenilemiyorsa ya da her yenilen besini kusmuyorsa, idrarda keton testi bakılabilir.
İdrarda keton analizi müspet ise yeterli gıda alınamadığının ve vücudun yıkıma geçtiğinin belirtisidir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır.
Bulantı ve kusmayı önlemek ya da tedavi etmek mümkün mü?
- Gebe kalmadan önce multivitamin desteği alan hastalarda, bulantı ve tedavi gerektiren şiddette kusma daha nadir olarak izlenir. Sık ve az yemek, yağlı, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, proteinli gıdalar tüketmek ve yatak başında kraker bulundurarak, krakeri yerinden kalkmadan tüketmek şikayetlerin azalmasını sağlar. Ağır vakaların hastaneye yatırılarak, tedavi edilmesi gerekebilir.
Gebelikte reflü çok sık görülür mü?
- Gebelikte reflü görülme sıklığı yaklaşık olarak yüzde 45'dir. Yani oldukça sık görülmektedir.
Özellikle gebeliğin son 3 aylık döneminde şikayetler artabilmektedir.
Reflü ilaçlarının kullanımı güvenli mi?
- Gebelikte kullanılan ilaçların güvenliğinden söz ederken, kullanılacak ilaçların etkileri ve içerikleri göz önüne alınmalı. Örneğin antiasitler kullanımı güvenli gruptadır, ancak süreli ve yüksek doz kullanımmda metal tuzlarının birikimi söz konusu olacağı için dikkat edilmelidir. Antiasitlere cevap vermeyen inatçı reflü şikayetleri olan hastalarda, H2 reseptör antagonistkri kullanılır. Etkisi hızlı değildir. İlacın emilimi ve vücutta dağılımı için zamana ihtiyaç vardır. Bu grup ilaçlar plasentadan geçerler. Doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Yine Proton pompa inhibitörleri, gebe olmayan hastalarda ülser, gastrit ve reflü tedavisinde kullanılır. Bunlar, gebelerde en çok dikkat edilmesi gereken ilaç grubudur. Çünkü bebekte kalp, yüz, böbrek anomalilerine sebep olabilir.