YUMURTA TOPLAMA

YUMURTA TOPLAMA NEDİR?

Yumurta toplama, yumurtalık uyarımı ile büyütülmüş olan yumurta keselerinin (folliküller) içlerindeki sıvının, vajenden geçilerek yumurtalığa ulaşılan özel iğneler ile toplanması işlemidir. Her bir follikülün içindeki sıvı vakum ile çekilerek bir tüpe topanır ve embriyoloğun değerlendirmesi için laboratuvara gönderilir.

Embriyolog, bu sıvıyı mikroskop altında inceleyerek yumurta olup olmadığını değerlendirir ve yumurtaları alarak özel bir kapta toplar.

Yumurtalıkların toplama tüp bebek aşamalarından biridir. Diğer aşamalar ve tüp bebek ile ilgili tüm uygulamalarımıza ulaşmak için tüp bebek sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Günümüzde yumurta toplama işlemi daima vajinal ultrasonografi eşliğinde yapılır. Hasta jinekolojik muayene pozisyonunda yatar iken, üzeri steril örtüler ile örtülür, spekulum uygulaması sonrası vajinal lokal saha temizliği uygulanır.

Yumurta toplama işlemini biz kliniğimizde hafif genel anestezi altında yapmaktayız; dolayısıyla tamamen ağrısız bir işlemdir.

  • Vajinal ultarsonogarfi eşliğinde vajenden girilerek ilerletilen iğne ile yumurtalıklarda gelişmiş olan her bir yumurta kesesine (follikül) girilir ve içlerindeki sıvılar toplanır.
  • Vajinal ultrasonografi üzerinde bulunan kılavuz içinden geçirilen bir iğne ile overlere (yumurtalık) ulaşılır.
  • Her bir folliküle teker teker girilerek içeriği özel bir aspiratör yardımı ile ısıtılmış steril bir tüpe boşaltılır.
  • Tüp içeriği hemen laboratuvara geçirilerek yumurta içerip içermediği mikroskop altında incelenir.
  • Bazen, folikülden ilk çekmede (aspirasyon) yumurta elde edilemez ise, folikül içi özel bir sıvı ile yıkanır ve kalmış olabilecek yumurta alınmaya çalışılır.
  • Bu şekilde tüm foliküllerin içinden yumurta toplanmasına çalışılır.

yumurta toplama

Mutlu Son Yumurta Toplama İşlemi?

Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Ne Kadar Sürer?

Yumurta toplama işlemi gelişen follikül sayısına bağlı olarak yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar sürer. İşlem şu şekilde ilerler:

Hafif anestezi altında, vajenden ilerletilen bir iğne yardımı ile yumurtalıklara girilir ve her bir yumurta kesesinin (follikül) içindeki sıvı vakum etkisi ile boşaltılarak alınan sıvı laboratuvara gönderilir. Embriyologlarımız bu sıvı içerisinden yumurtaları saptayıp toplarlar. 

Çok nadiren yumurta toplama iğnesi ile foliküllerin içine girilmesine rağmen ve teknik bir problem olmamasına rağmen boş folikül sendromu ile karşılaşılabilir. Ancak bu sendromun görülme sıklığı yüzde 1,5 altı gibi oldukça düşük bir seyirdedir. Konunun detaylarına boş folikül sendromu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerin yüksek başarı ile sonuçlanabilmesinde laboratuvar kalitesi hayati önem arz etmektedir. Anatolia Tüp Bebek Laboratuvarı en yüksek standartları karşılayarak ISO 15189 akreditasyon belgesi ile kalitesi tescillenmiştir. Ayrıca uluslararası kalite uzmanı UK Neqas'ın programını tamamlayan tüp bebek merkezlerinden biri olmuştur.

tup bebekte başarı

Prof. Dr. Hakan Yaralı CNN Türk'te. Tüp Bebek'te Başarıyı Ne Belirliyor

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİNDE KOMPLİKASYONLAR

Yumurta toplama işleminin komplikasyon oranı çok düşüktür, sıfıra yakındır. En sık karşılaşılan komplikasyon vajen duvarından iğnenin girdiği yerden olabilecek kanamadır ki bu hemen daima basit tamponaj ile kontrol edilir.

Enfeksiyon oranı ise ihmal edilebilecek düzeydedir. Endometriozis olan olgularda, yumurta toplar iken, çikolata kistlerinden uzak durmayı planlasak bile, bazen folikülün yerleşiminden dolayı çikolata kistlerine maruz kalınmakta ve bu da nadiren enfeksiyon riskini arttırabilmektedir.

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yumurta toplama öncesi aşağıdaki hususlara uymaya özen gösteriniz;

  1. Aspirin veya benzeri ilaçlar kullanmayınız. Bu tür ilaçlar pıhtılaşmayı etkileyerek, işlem esnasında kanama riskini arttırabilirler.
  2. Hafif düzeyde uygulanan genel anesteziye hazırlıklı olmak için, işlemden 1 gece öncesi saat 24.00'den sonra ağızdan hiçbir şey almamak (yemek ve içecek) gerekir.
  3. Kıymetli eşyalarınızı (mücevher, para, kredi kart, vs) evde bırakınız; evlilik yüzüğünüz kalabilir.

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yumurta toplama sonrası genellikle bir saat sonrasında hastamız kliniğimizden ayrılabilir ve ardından o gün evde istirahat etmesi istenir. Aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir;

  1. İşlem sonrasında 24 saat araba kullanmayınız ve işinize başlamayınız.
  2. Evde istirahat ediniz; hareket (egzersiz) için kendi sınırınızı kendiniz çiziniz.
  3. Yiyecek ve içecekte herhangi bir sınırlama yoktur; sigara ve alkol kullanmayınız.
  4. Duş, banyo 24 saatten sonra alınabilir.
  5. Cinsel ilişkide bulunmayınız.
  6. Parasetomol (Parol, Vermidon) benzeri ağrı kesici kullanılabilir.
  7. Yumurta toplama sonrası, tüp bebek destek ilaçlarınıza yumurta toplama işleminden 1 gün sonra başlayacaksınız

Kullanılan protokolünüze göre uygun olan destek ilaçlarınız hemşirelerimiz tarafından sizlere anlatılacaktır. Size anlatılan ilaçlarınızı kullanmaya gebelik testi yaptırdığınız güne dek devam edeceksiniz.

Gebelik testi sonucuna göre, tüp bebek doktorunuz devamı veya kesilmesi konusunda sizi bilgilendirecektir. Gebelik oluştuğunda mevcut ilaçların kullanımına ultrasonda gebelik kesesi görülene kadar devam edilir. Gebelik kesesi görüldükten sonra destek tedavisine gerek kalmamaktadır.

Anatolia Tüp Bebek Merkezi, 2005 yılından bu yana 20 binden fazla ailenin tüp bebek sevincine ortak olmuş, laboratuvar imkanları ve deneyimli ekibi ile Ankara Çankaya’da faliyetlerini sürdürmektedir. Siz de bu ailenin bir parçası olmak için whatsapp üzerinden ya da iletişim sayfamızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz. 

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

tüp bebek tedavisi

Sevinciniz, Sevincimiz... Anatolia Ailesine Katılan Çiftlerimiz Anlatıyor.

Aşağıda anılan durumlardan herhangi birisi olur ise saatten bağımsız olarak size verilen numaralardan hemşirelik hattı/doktorunuzu arayınız;

  • Ölçmekle 38 °C'den yüksek ateş
  • Aşırı vajinal kanama (Bir miktar kanama olması normaldir.)
  • Çok şiddetli ve devam eden ağrı (Bir miktar ağrı olması normaldir.)
  • Ardışık iki günde 1 kilodan fazla kilo artışı, nefes darlığı ve idrar miktarında azalma (Yumurta sayısı fazla olan olgularda aşırı uyarım sendromu açısından)
  • İşlemden 8-10 saat sonrasında, artan ağrı ile birlikte, idrar yapamama.

YUMURTA TOPLAMA İLE İLGİLİ SIK SORULAN BAZI SORULAR

Yumurta Nasıl Toplanır? Ağrılı Bir İşlem midir?

Vajinal ultrason eşliğinde ilerletilen bir iğne yardımı ile yumurtalar toplanır. Ağrılı bir işlem değildir. Kliniğimizde tüm tüp bebek uygulamalarında, yumurta toplama işlemi sırasında hafif genel anestezi uygulamaktayız. Bu nedenle hiçbir hastamız yumurta toplama sırasında ağrı hissetmezler.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Denize/Havuza Girilebilir mi? Cinsel İlişkide Bir Kısıtlama Var mıdır?

Yumurta toplama sonrası hastalarımız genellikle bir süre (genellikle 1 saat) dinlendikten sonra merkezimizden ayrılabilirler ve hatta dilerlerse aynı gün Ankara dışına yolculuk dahi yapabilirler. Birkaç gün vajinal lekelenme şeklinde hafif kanama olabilir ve parasetamol türevi ağrı kesicilerle rahatlayacak düzeyde hafif kasık ağrısı olabilir. Enfeksiyon riski yaratmaması açısından, toplama sonrasında 7-10 gün boyunca denize/havuza girilmemesini ve cinsel ilişkide bulunulmamasını öneririz.

Yumurta Toplama Sonrası Kanama Olur mu?

Yumurta toplama işlemi vajenden girilen iğne yardımı ile yapıldığı için, iğne giriş yerlerinden gelen hafifi düzeyde, lekelenme şeklinde vajinal kanama olabilir ve bu birkaç günden öteye devam etmez. Yumurta toplama sonrası yoğun kanama olmasını beklemeyiz.

Yumurta Toplama Adetin Kaçıncı Günü Yapılır?

Tüp bebek tedavisi kapsamında ilk basamak olarak öncelikle adetin 2. Ya da 3. Günü itibari ile yumurtalık uyarımı yapılmaya başlanır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar yardımı ile yumurta keseleri (folliküller) büyütülür ve belli aralıklar folliküllerin boyutları ultrasonogarfi yardımı ile ölçülür.

Follikül boyutları istenen ölçülere geldiği zaman çatlatıcı iğne dediğimiz, yumurtaların olgunlaşmasını sağlayan iğne kullanımı sonrasında yumurta toplama işlemi yapılır. Her kadında yumurta gelişim süresi bireysel farklılıklar gösterebilir. Ancak ortalama olarak adetten itibaren 10-14 gün içerisinde yumurta toplama işlemi gerçekleştirirlir.


Puan Ver
95 Kişi. Ortalama puan: 3.11
İlk Yayımlanma Tarihi: 13.04.2021
Güncellenme Tarihi: 08.09.2023
Prof. Dr. HAKAN YARALI
YAZAR
Prof. Dr. HAKAN YARALI

Detaylı Özgeçmiş İçin Tıklayın

Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası yaptı. Halen, kısmi statüde Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Tüp bebek alanında hem klinik hem de laboratuvar kısmında sertifikası bulunan hekimlerdendir. 2018 yılında Turkish time tarafından, Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir.